• Dziedzictwo kultury i przyrody
    Dziedzictwo kultury i przyrody
  • Usługi turystyczne
    Usługi turystyczne
  • Turystyka aktywna
    Turystyka aktywna
  • Kultura
    Kultura
  • Sztuka
    Sztuka
  • Warmiński styl
    Warmiński styl
  • Termy Warmińskie
    Termy Warmińskie
  • Przewodnik po Warmii
    Przewodnik po Warmii

Powiat olsztyński pozyskał środki na organizację Warmińskiego Festiwalu Dziedzictwa Browarniczego

Nowolatki, fafernuchy i dziedzictwo browarnicze będą promować Warmię

Warmiński Festiwal Dziedzictwa Browarniczego to nowy i nietypowy produkt regionalny, którym olsztyńskie starostwo i partnerzy chcą promować Warmię przez najbliższe lata. – Zorganizujemy cykl imprez, który będzie prezentować dziedzictwo browarnicze i kulinarne Warmii w sposób atrakcyjny dla widza – zapowiada Mirosław Pampuch, starosta olsztyński.

Warmińskie, arch. W. Dyjak

Warmia to nie tylko zachwycające kapliczki, kościoły, piękna przyroda z jeziorami, urozmaiconym krajobrazem i alejami warmińskimi. Już od czasów średniowiecza w regionie istniały silne tradycje browarnicze.

Browar olsztyński, zdjęcie archiwalne, P. Błażewicz

- Przez kolejne stulecia tradycje warzenia i wyszynku piwa stanowiły, poza rolnictwem, główne źródło dochodu mieszczan warmińskich – mówi Adam Płoski z Oddziału Terenowego Narodowego Instytutu Dziedzictwa w Olsztynie. - Piwo produkowano we wspólnie użytkowanych browarach miejskich, przydomowych browarach prywatnych, browarach zamkowych, a nawet w browarze klasztornym (Barczewo). Na terenach wiejskich działały natomiast browary folwarczne. Praktycznie w każdym mieście funkcjonował browar. Jak mówi Adam Płoski sytuacja taka utrzymała się także po przejściu browarnictwa z produkcji rzemieślniczej w przemysłową, co miało miejsce w XIX wieku i trwała praktycznie do 1945r. Tradycje browarnicze kontynuowano ma Warmii także po drugiej wojnie światowej, w nowej już rzeczywistości.

Browar w Biskupcu, zdjęcie archiwalne, MWiM

Powiat Olsztyński chce przypomnieć silne tradycje związane z warmińskim dziedzictwem browarniczym i pokazać ten zapomniany aspekt historii i kultury Warmii w atrakcyjny sposób, organizując cykl imprez w trzech warmińskich miastach (Olsztyn, Braniewo i Biskupiec), czyli tam gdzie istniały lub istnieją tradycje browarnicze. 

Browar olsztyński, fot. A. Płoski

- Napisaliśmy projekt unijny na realizację Warmińskiego Festiwalu Dziedzictwa Browarniczego – mówi Mariusz Kwas, dyrektor promocji olsztyńskiego starostwa. – Urząd Marszałkowski znalazł pieniądze na realizacje projektu i mogliśmy podpisać umowę o dofinansowanie (wartość trzyletniego projektu to ponad 1,7 mln, w tym prawie 1,5 mln zł to pieniądze unijne – red.).

Warmiak, arch. W. Dyjak

Starostwo, które jest liderem projektu będzie go realizować w latach 2012-14 wspólnie z trzema samorządowymi partnerami (gmina Biskupiec, miasto Olsztyn i Powiat Braniewski). Merytoryczne wsparcie dla projektu zapewnią m.in. Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie, Narodowy Instytut Dziedzictwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Archiwum Państwowe w Olsztynie oraz liczne stowarzyszenia.

Pierwsza edycja WFDB odbędzie się w trzech warmińskich miastach pod koniec sierpnia i we wrześniu 2012.

- Festiwal to oryginalne przedsięwzięcie, które dzięki różnorodnym i komplementarnym działaniom będzie promować Warmię w aspekcie historycznym, kulturalnym, edukacyjnym, muzycznym i kulinarnym – mówi Mirosław Pampuch, starosta olsztyński. – Liczymy, że sam WFDB stanie się silną marką regionu i nowym produktem regionalnym, ale przy okazji uda nam się wypromować zapomniane warmińskie przekąski piwne, czyli słone ciasteczka „nowolatki” i „fafernuchy”, czyli słodkie pierniki na miodzie z pieprzem. Zrobimy konkursy kulinarne na najsmaczniejsze „nowolatki” i „fafernuchy”. 

Na imprezach festiwalowych każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Stworzone zostanie Objazdowe Warmińskie Muzeum Piwowarstwa z ciekawymi eksponatami i dokumentami dotyczącymi historii browarów warmińskich. Publiczność będzie mogła oglądać wystawę zdjęć, materiałów prasowych i akcesoriów piwnych związanych z Warmią.

- Na imprezach festiwalowych będą się prezentować kolekcjonerzy etykiet piwnych, otwieraczy, kapsli, a także domowi piwowarzy, którzy pokażą, jak się warzy piwo „na żywo” – mówi Mariusz Kwas.

Na imprezach zaplanowano także Przegląd Kapel Piwny (cznych), gdzie zaprezentują się oryginalne kapele i młode zespoły z regionu. Miłośnicy kina będą mogli obejrzeć filmy fabularne związane z piwem i życiem browaru, PRL-owskie filmy ze słynnymi budkami piwnymi w tle, czy dokumenty o produkcji piwa.

- Pozycją obowiązkową będzie film dokumentalny o browarze w Biskupcu, który powstał w latach 90-tych – mówi Paweł Błażewicz z Muzeum Warmii i Mazur.

Kolejnym elementem imprez festiwalowych będą warsztaty sztuki wizualno-muzycznej o tematyce związanej z browarnictwem i Warmią, a także regaty żeglarskie o Puchar Wielkiego Piwowara Warmii. Na imprezach nie zabraknie też regionalnego jadła i napitku. Zorganizowane zostaną także warsztaty ceramiczne i próby wypalania kufli do piwa i piwnych akcesoriów w archeologicznym klimacie.

- Liczymy, że działania festiwalowe przyczynią się w niedalekiej przyszłości do znalezienia sensownych inwestorów dla istniejących budynków browarów na Warmii w Biskupcu i Braniewie, co pozwoli wygenerować nowe miejsca pracy – podkreśla starosta Mirosław Pampuch.

Share